maanantai 7. marraskuuta 2016

Sambaa ruokalassa?

Viime perjantai – neljäs marraskuuta – oli monien kaltaistensa tavoin levoton. Opiskelijat hölysivät ja suuntailivat kotikonnuilleen ja meistä työntekijöistäkin melkoinen osa pohti jo viikonlopun ruokalistaa ja kylään tulevaa anoppia. Töistäkin piti jälleen vain todeta, ettei tullut valmista vieläkään. Pakkasta ja tuiskua luvassa, muttei hiihtokelejä. Mikäs tässä, jäitä poltellessa.

Oikein hyvä päivä kahdenkymmenen brasilialaisen täydennyskoulutettavan opettajan vierailulle. Jo lähti harmaus hämäläisenkin mielestä.

HAMKin opettajakorkeakoulun ja Kiipulan yhteistyönä jo kolmas Suomeen lennähtänyt brasilialaisryhmä tutustui kiipulalaiseen erityisopetukseen. Heti alkuun jengille jaettiin uudet magenta-pipat, ja sitten lähdettiin kierrokselle.

Logistiikan learning by doing –verstas, pesun ja linkouksen vv-opintoja asuntolassa, liiketalouden joulutorivalmisteluja. Kattaus antoi monipuolisen kuvan Kiipulan ammattiopiston toiminnasta. Ja mikä tärkeintä: jokaisella rastilla opiskelijat olivat äänessä ja pääosassa.

Kaikissa kierroksen keskustelupisteessä brasilialaiset kysyivät opiskelijoilta, että mikä on parasta Kiipulassa. Joka paikassa vastaus oli sama: ”opettajat” – ohjaushenkilöstö mukaan lukien. Tästä kannattaa olla ylpeä.

Logistiikan opettaja Arto Vehkomäki havainnollistaa opintojen kulkua Kiipulassa
Brasiliassa erityisopetus on vasta alussaan. Maa on rikas, mutta eriarvoisuus suurta. Paraiban osavaltiosta tulleita vierailevia opettajia kiinnostivat eniten yksilölliset suunnitelmat (HOPS/HOJKS) ja ajatus siitä, että ammatillinen koulutus on mahdollista kaikille. Paraibassa lukutaitoprosentti on 75, ja valtion koulut köyhiä.

Ai se samba? Kierroksen jälkeen suunnattiin lounaalle. Siellä opiskelijat jatkoivat lennokasta keskustelua brassien kanssa. Ennen kuin huomasinkaan, pöytiä siirrettiin syrjään ja joku opiskelijoista tapaili samban askelia asiantuntijoiden opastuksella. Aika hyvä meininki perjantaiksi. Kiitos: Arto, Seppo, Mira, Marika, Eeva-Kaarina, Mikko K., Saara ja muut, ja varsinkin opiskelijamme.

Petteri Ora, kehitysjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti