tiistai 8. marraskuuta 2016

Australian lämmöstä Kiipulaan

Helsingistä Utsjoelle Suomen pohjoisimpaan kolkkaan on vähän yli 1000 kilometriä. Erityisopettaja Huong Tran tuli Suomeen Australiasta. Välimatka Melbournesta Hämeenlinnaan on  15 248 kilometriä, viisitoista kertaa Suomen pituus. Lentokoneella 23 tuntia. Ehkä pitkä matka auttaa myös näkemään selvemmin sen, mikä suomalaisessa järjestelmässä on hyvää - ja mitä parannettavaa siinä vielä on.

Huong esitteli australialaista koulujärjestelmää ja oman koulunsa toimintaa Kiipulan Kustaanhovissa maanantaina 7.11. Australiassa erityisopetus on suppeampaa kuin meillä. Se on keskittynyt aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisten opetukseen. Väliinputoaville erityistä tukea tarvitseville on vain vähän kouluja. Huongin koulu on yksi näistä. Sen opiskelijat tulevat rikkinäisistä perheistä, monella on päihde- ja rikostaustaa.

Huongin mukaan Suomen erityisopetuksen järjestelmä on maailman huippua. Siitä saamme kiittää niin erinomaisia opettajiamme kuin kaikkia muita opetus- ja tukihenkilöstöön kuuluvia. Australiassa tällainen moniammatillisuus on poikkeuksellista. Toinen suomalaisen systeemin vahvuus on vankka opettajakoulutus. Australiassa ei ole yhtenäistä opettajien koulutusmallia, vaan eri osavaltiot ja yliopistot toteuttavat omia kuvioitaan.

Huongin mukaan Australiassa käytetään - ainakin erityiskouluissa - hyvin vähän työssäoppimista tai työharjoittelua. Meillähän oikeissa työpaikoissa tehty oikea työ on mukana kaikessa koulutuksessa. Tämän idean hän aikoo viedä meiltä Kiipulasta mukaansa.

Olisi meilläkin paljon opittavaa Australian mallista. Huong kertoi ja näytti, kuinka opettajat suunnittelevat työpäivät ja -viikot yhdessä opiskelijoiden kanssa. Jokainen opittava asia ja opetuksen muodot on tarkoin funtsittua. Huong itse on ns. ohjaava opettaja. Tämä tarkoittaa, että hän neuvoo ja ohjaa alaisiaan opettajia pedagogisissa asioissa. Jokaisen päivän jälkeen jokainen opiskelija saa suoriutumisestaan henkilökohtaisen palautteen.

Kovin montaa kiipulalaista ei tilaisuudessa ollut, mutta sitäkin enemmän me puhuimme. Oli mukava miettiä omaa työtään suhteessa ihan toisenlaiseen tekemisen tapaan. Luulenpa, että opimme jotain omasta työstämme.

Petteri Ora

Kehitysjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti