1. päivä
Saavuimme Brysselin lentokentälle tiistai-iltapäivänä. Kentällä meitä odotti yhteistyökumppanin etukäteen hankkima taxikyyti ja puoli tuntia myöhemmin olimmekin jo hotellilla Mechelenissä. Ehdimme hieman katselemaan kaupungin keskustaa ennen illallista. Illallistimme kumppaneiden kanssa heille tutussa panimoravintolassa (tietenkin, koska olemme oluen suurtuottaja maassa) ja illallisen päätteeksi kävelimme takaisin hotellille.
Tarkoituksenamme tällä matkalla on kartoittaa uusia mahdollisuuksia/ paikkoja opiskelijoiden ulkomaan vaihtojaksoihin ja työharjoitteluihin.
Kuva Mechelenin kaupungin pääaukiolta; kaupunki on täynnä upeita, historiallisia rakennuksia. |
2.päivä
Yhteistyökumppanimme haki meidät hotellilta ja ajoimme ensimmäiselle suojatulle työpajalle. Tässä yksikössä (Aralea) tarjotaan työpaikkoja puutarhan, viherhoidon ja kiinteistöpalvelun alalla. Heillä työskentelee ihmisiä, jotka eivät pääse normaalin työn piiriin, koska heillä on erilaisia erityispiirteitä ja -tarpeita. Kiersimme piha-alueita ja varastorakennuksia sekä saimme kattavan PowerPoint -esityksen yrityksen visiosta ja aktiviteeteistä.
Aralean yksikkö sijaitsee upealla paikalla linnan ja puistoalueiden kupeessa Brasschaatissa. |
Seuraavaksi vierailimme Aralean yksikölle kuuluvalla kirpputorilla, joka toimii myös suojattuna työpaikkana työntekijöille, joilla on myös erilaisia vaikeuksia (fyysisiä tai henkisiä). Kirpputori oli osa isoa ketjua, jonka toimintaa Belgiassa tukee valtio. Valtio osaltaan kannustaa ihmisiä kierrättämään. Kipputorin vaarastolle voivat siis ihmiset tuoda heille tarpeettomia tavaroita, jossa niistä katsotaan mitkä päätyvät myyntiin itse kirpputorille ja mitkä niistä kuljetetaan keskusvarastolle korjaukseen tai kierrätykseen. Koska uuden kirpputorin avautuessa ei ollut motivoitunutta henkilökuntaa saatavilla Brasschaatissa tarjoutui tilaisuus Aralealle tehdä yhteistyötä ja sitä kautta tarjota työtä heidän työntekijöilleen.
Kirpputorin jälkeen vierailimme jälleen yhdellä Aralealle kuuluvalla työpaikalla. Tämä paikka oli vähän kuin Miinan tori. Siellä oli kahvilatoimintaa, jossa he myivät omia tuottamiaan tuotteita. Lisäksi piha-alueilla oli eläimiä (kanoja, hevosia, lehmiä) ja paljon kasvillisuutta. Paikkaa kutsuttiin lastenfarmiksi, koska siellä vierailee paljon koululaisia, etenkin isoista kaupungeista. Lapset tulevat tutustumaan eläimiin ja heille kerrotaan ja näytetään esim. mistä maito on alkujaan peräisin ja kuinka lampaita keritään.
Kahvilassa söimme lounasta ja pääsimme myös maistamaan siellä tuotettuja tuotteita. Maistoimme heidän tekemäänsä jäätelöä suoraan jäätelökoneesta sekä tiskiltä, sen jälkeen kun siihen oli lisätty maku. Maistoimme myös heidän tekemäänsä ja myymäänsä Giniä. Ja kyllä, luit oikein! Heidän tuottamistaan yrteistä valmistetaan giniä, joka on kuulemma kasvavassa muodissa täällä Belgiassa. Niimpä otimme sen kunniaksi maistiaiset gin tonicista.
Kuvassa Aralean yrteistä tuotettua giniä, kahdella eri tonic-vedellä. |
Lounaan jälkeen saapui toisesta yksiköstä (Amival) oleva henkilö noutamaan meidät. Ajoimme noin puoli tuntia pohjoiseen päin, Antwerpenin toiselle puolelle. Turhoutissa sijaitseva yksikkö oli aivan omalaatuinen! Rakennus on yksi innovatiivisimmista rakennuksista, joita on rakennettu Euroopassa vuonna 2017. Rakennus sisälsi upeaa teknologiaa, jota pääsimme todistamaan. Kerrottakoon tässä vaiheessa, että yksikkö on erikoistunut sosiaali -ja terveysalalle sekä lääketeollisuuteen. Rakennuksessa oli niin sanottu "musta alue" ja "valkoinen alue". Mustalla alueella sai kulkea normaalisti ja haluamissaan vaatteissa jne. Valkoinen alue oli puhdas, hygieeninen ja antibakteerinen alue. Alueella oli rakennuksen muodostama ilmanpaine, joka pitää ilman puhtaana imemällä ns. pahaa ilmaa,puhdistamalla sen ja puhaltamalla puhdistetun ilman takaisin huoneisiin. Lisäksi ilman painetta kontrolloidaan koko ajan, jotta se pysyy tiettyjen lukemien sisällä ja ilma säilyy puhtaana. Ennen kuin pääsimme tälle alueelle täytyi meidän poistaa ylimääräiset päällysvaatteet, mahdolliset korut ja pukeutua valkoisiin suoja-asuihin. Aluella näimme työntekijöitä, jotka työskentelivät tavallaan tehdasmaisissa oloissa. Heillä oli työskentelylinjoja, joissa jokaisella oli tehtävänsä. Työ oli yksinkertaista, mutta erittäin tärkeää. He mm. uusivat lääkepakkauksia tai tuoteselostustarroja paketteihin. Lääkepakettien lisäksi he käsittelevät myös leikkaussaleihin meneviä tarvikkeita. Ymmärrätte siis varmaan tarpeen korkealle hygieniatasolle. Myönnän, että en ole kovin hyvä näissä tämän alan termeissä, joten toivottavasti kaikki ymmärtävät kirjoituksiani.
Minä (Heidi) ja ohjaaja Juha suoja-asuissa. |
Kierroksen jälkeen menimme vielä viereiseen rakennukseen, jossa yrityksellä oli "graafinen" keskus. Keskuksessa oli suuri halli, jossa oli paljon erilaisia toimitiloja ja laitteistoa. Tämäkin paikka oli melko tehdasmainen taukosummereineen ja tuotantolinjoineen. Työntekijät tekivät mm. seuraavia tehtäviä; kirjojen tai vihkojen kansien uusimista/vaihtamista, kirjasidotaa, tekstin painatusta, papereiden/pahvien leikkaamista, kirjojen päällystämistä kontaktointimuovilla, ja kirjastossa repeytyneiden kirjojen/lehtien fiksailuja.
Kierroksen jälkeen meidät heitettiin takaisin hotellille, noin 40min ajomatkan päähän. Jokainen henkilö, joka kuskasi meitä sanoi, että Belgian suurin (kansallinen) ongelma on liikenneruuhkat. Ja kyllähän me sen välimatkojen aikana huomasimme. Maassa on selvästi tungosta, koska ihmisiä on paljon ja pinta-alaa ei riittävästi. Monet talotkin täällä on rakennettu niin vieriviereen kuin mahdollista. Täällä ei myöskään harrasteta niin paljon pyörillä kulkemista kuten Hollannissa, vaikutelmien perusteella julkisen liikenteen käyttö ei myöskään ole kovin tehokasta ja kaikilla täällä on auto, senkin takia koska yrityksen tarjoavat niitä työntekijöillensä. Tästä voivat kaikki ymmärtää, että ei mikään ihme kun on liikenneruuhkia.
Päivän päätteeksi illallistimme kumppanien kanssa, jotka olimme tavanneet saman päivän aikana. Illallispaikka oli kuin suuri omakotitalo, josta oli muodostettu ravintola. Ruoka ja palvelu oli erinomaista.
Terveisin
Kv-koordinaattori Heidi & logistiikanalan ohjaaja Juha
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti