maanantai 28. maaliskuuta 2016

Kiipula mukana Abilympics -kilpailussa, Ranskassa

"Kaikkein parasta oli koko matka! Ja kaupunki.” Näin sanoi Kiipulan ammattiopistossa opiskeleva Tiia Virtanen osallistumisestaan Abilympics-ammattitaitokilpailuihin 23.–27.3.2016 Ranskan Bordeaux´ssa.

Lähes viisisataa kilpailijaa 35 maasta kokoontui pääsiäisenä ottamaan mittaa toistensa taidoista erityistä tukea tarvitsevien maailmankisoihin. Kilpailut pidetään joka neljäs vuosi ja nyt ne järjestettiin yhdeksännen kerran. 

Abilympics- kisojen lajikirjo on suuri, kaikkiaan 49 eri lajia eri ammattialoilta. Lopullisessa Suomen maajoukkueessa oli yhdeksän 18 – 29 vuotiasta nuorta neljästä oppilaitoksesta. Jokaisella kilpailijalla oli alusta pitäen oma valmentajansa, joka osallistui myös kisamatkaan.

Suomen Abilympics 2016 joukkue

 Tiian laji kilpailussa oli englanninkieliseltä nimeltään ”waste reuse”. Suomalaisittain se käännetiin ”kierrätysmuotoiluksi”. Hänen vahvuusalueensa opiskelussa on kuvallinen ilmaisu. Kiipulassa järjestetyn oman taidenäyttelyn kautta Tiian töitä on julkisestikin esillä.

Tiia kilpaili kovassa seurassa. Osallistumista ei ole rajattu opiskelijoihin, vaan monesta maasta mukana on jo pitkään työelämässä olleita konkareita. Kaikkia yhdistää jokin jokapäiväistä elämää haittaava diagnostisoitu vamma. Vaikka  mitalit menivätkin tällä kertaa aasialaisille, oli Tiia omaan suoritukseensa kilpailussa kohtuullisen tyytyväinen.


Tiia keskittyneenä työhönsä
 
Kisauurastuksen ohella aikaa jäi myös kaupunkikierrokseen ja shoppailuunkin. Tiialle matka ulkomaille oli uusi kokemus, mutta uudestaan hän lähtisi omien sanojensa mukaan milloin vain. Kuten SkillsFinland ry:n puheenjohtaja Seija Rasku loppupuheessaan totesi, kilpailut toivat osallisille ennenkaikkea itseluottamusta ja rohkeutta opiskeluun ja elämään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti